Fiskedagbok 2021

2 Januari

Jag hämtade Billy kl 06.30 sen drog vi till Domsten. Berra mötte upp vid parkeringen.Det var 5 gr varmt,mulet,högt vattenstånd och klart vatten. En svag sydligvind . Vi fiskade mest från reveln som går från Domstensudden mot Hittarpsrevet. Dessvärre ingen huggvillig fisk inne så kl 10.30 åkte vi hem.

4 Februari

Äntligen blev det vinter och isfiske. Åkte till Finja kl 09.00. Pga översvämning vid isläggningen gick det inte att köra ända ner till parkeringen vid fågeltornet.-13gr,sol och en svag bris från norr. Isen höll 11cm i tjocklek. Fantastiskt vinterväder men lite kyligt om fingerspetsarna. Första gången jagtestade de nya Polyverstövlarna som jag köpt på XXL. Så nöjd med dom. Jättevarma och sköna. Efter lite borrande hittade jag branten till höger om fågelön. Mycket trögfiskat. Fick en 2 hgs borre, ett 10 tal 1hgs och ungefär lika många som var långa som pilken. En 2 kgs gädda fick jag drilla också. Kunde lossa kroken i hålet..Flyttade bort rakt utanför ön men det gav inte mer. Kl 13.30 begav jag mig hem

5 Februari

Ännu en gnistrande fin vinterdag.Åkte till Finja kl 08.15. Där anslöt Brodern och Lars. -15 gr,sol och vindstilla. Så vackert att man nästan blev tårögd.. Vi gick ner till branten som jag fiskade vid förra dagen. Jag lyckades ta en 2 hgs abborre där. Det var allt. Vi flyttade sen rätt utan för ön. Där fick Brodern och Lars vars en matabborre. Några småttingar fick vi också men det var mycket trögfiskat även denna dag.Vi la av kl 14. En liten stund var det kyligt om fingerstetsarna när det kom en svag nordlig bris.

12 Februari

Det blev ännu en fantastisk vintermorgon. -16gr,sol och vindstilla. Jag och brorsan träffades vid Finja fågeltorn kl 08.30. Vi begav oss ut på den 20cm tjocka isen .Vi gick ut till branten strax till vänster om Fågelön och ca 400 m ut. Efter en knapp timme anslöt Beril B. Det blev ännu en dag med trögt fiske. Endast 1 matabborre. Jag fick ett 20 tal småttingar . Täffade Mats B som har stor erfarenhet av fisket i sjön .Han ansvarar ju för reduktionsfisket. Han berättade att abborrbeståndet ökat markant de 3 senaste åren. Medelvikten har också gått upp. Finns en hel del abborre i spannet 3-6 hg. Den störste som han fångat i ryssjorna var en abborre på ca 2 kg. Även brunöring och havsöring dyker upp sporadiskt i fångsterna.. Poängteras bör är att det är bara vitfisken som tas om hand all rovfisk som tex abborre,gädda,gös och öring släpps tillbaka.. Vi avslutade fisket kl 14.

18 Februari

Detta blev nog denna vinterns sista pimpeltur. Åkte ner till Mjölkalånga kl 9. Hade kommit ca 20 cm snö dagen innan men vägen var plogad ner till vandringsleden. Tungt att gå i snötäcket. Började med en 2kgs gädda i första hålet. På 2 timmar blev det dessutom ca 10 abborrar på ca 100gr styck plus 2 mörtar. Vintern kunde ju fått vara ett par veckor till nu när det äntligen kom men men. Man får vara nöjd med det lilla så nu börjar vi ladda för vårfisket efter havsöring och lite put&takefiske

4 Mars

Jag beslutade mig för ett säsongskort i Vegeå då fiskesuget blev för stort. Kl 06.30 stod jag uppe vid dom första bryggorna uppströms. Svag vind,mulet,3 gr i luften, något lågt vattenstånd, bra ström och 3,6 gr i vattnet.Efter en liten stunds fiske dök Tony T upp. Det blev en hel del snack eftersom det var längesedan vi träffades.Efter ett tag vandrade jag upp till landsvägsbron och började fiska i första upphuggna gattet i vassen. Såg ett par vak men ingen som ville bita. Efter en fika så hände det äntligen. En blank fin öring högg min lilla bruna Wolly Bugger. En härlig kamp med 3 höga hopp. Den var tyvärr 3 cm för kort så den fick simma vidare. Den landades kl 10.05. Efter en stund vandrade jag nedströms och fick en pratstund med Affe,Lars F, Ejler P och Peter F. Kl 11.45 åkte jag hem. Ett härligt fiskepass som avslutade med sol och kylig nordlig vind.

10 Mars

Åkte till Vegeå.-3 grader hemma. Började fiska kl 07.00. Skulle säga att det var perfekt vattenstånd, svag ström,bra siktdjup och 2,0 grader i vattnet. – 2 grader,svag SO bris och mulet. Det frös i spööglorna fram till kl 09, Började fiska vid de första bryggorna innan vassen uppströms övre slipen. Fiskade mig upp till bron, Inte ett känn. Efter en kopp kaffe och en macka begav jag mig nedströms till en brygga nedströms båtklubbens stuga. Fiskade 1 timme och inte ett känn. Ny kopp kaffe. Avslutade fisket kl 11. Då hade strömmen ökat något förmodligen för att tidvattnet hade dragit sig tillbaka. Träffade Tånga-Kalle och hade en rätt lång pratstund med honom. Väldigt trevligt då det var många år sedan vi träffades. Träffade också Lars-Olof K för första gången och hade ett trevligt samtal med honom också.. Vi har haft många kontakter på facebook. Det är så kul att åter fiska i Vegeå för man träffar dels de gamla rävarna som man stöt på mååånga gånger genom åren och sen nya bekantskaper. Ser redan fram emot nästa tur till Vegeå

17 Mars

Ännu en tur till Vegeå. Anlände 06.15. Började med att vada ner vid vassarna. +1 gr i luften. Fantastik ström i vattnet. Skapligt siktdjup, 4,3gr i vattnet. Vindstilla och sol. Kunde knappt vara bättre. Inte ett känn första passet. Vandrade upp till en favoritbrygga vid de sista uppströms. Satte på en snabbsjunkande tafs. Inga känn. Flyttade upp till strax nedströms landsvägsbron. Gav inget här i heller. Avslutade på en fin brygga strax nedströms Båtklubbens stuga men det blev bom igen. Begav mig hemmåt kl 11. Ingen fisk men fantastiskt väder. Tyvärr läkte mina Simsvadare i bägge benen. Har verkligen oflyt med mina andasvadare. Nu blir det att se om man kan hitta läckorna. Förmodligen ärdet väl sömmarna som läcker.

24 Mars

Checkade in på Seebreeze Cottage kl 13.30. Shorenene tog emot mig och öppnade. Frisk SV bris och något höga vågor.. Packade in mina grejor och gjporde vid spöna och tog en kall pilsner på verandan. Sen dök brorsan,Lars,LG och Martin upp. Vi kollade siktdjupet och det var bara ett par cm så fiske var uteslutet. Blev lite tröstedryck till landgången på kvällen

25 Mars

Vaknade kl 05.30. Vinden från SV hade mojnat och sjögången minskat. Siktdjupet nu ca 2 dm dvs fiskbart. 4,5 gr i vattnet. Förmiddagsfisket gav ingenting. Efter korvgrillningen ökade vinden igen så jag tog en promenad till Abbekås medans de andra provade fiska. Vid kvällens middag kollades väderprognosen och den sa ökande vind så vi köpte fiskekort till Nybroån till fredagens fiske.

26 Mars

Jag och brorsan vaknade tidigare än dom andra och drog till Nybroån kl 06. Ca 2 dm lägre vattenstånd än vid fisket 2020 men det strömmade ändå på en del. Stort siktdjup och 7,0 gr i vattnet. Sol och dis om vartannat. Frisk sydlig bris. Dom övriga anslöt vid 9-snåret. Vi fiskade fram till kl 12. Lars tog en besa på knappt 2 kg det var det enda vi lyckades få. Hem till stugan och grillade korv. SV bris vid stuigan men jag tyckte vårgorna var störande så jag stannade hemma och njöt en romgrogg och en öl på verandan medans de andra fiskade. Martin tog 2 st och bror en.alla fick simma vidare.

27 Mars

Frisk sydlig vind och småregn och dystra väderprognoser för resten av dagen gjorde att vi packade och reste hem. Återigen backflyt med vädret

8 April

Tog ett sent beslut att åka ner på fiskepremiären i Verktygsdammarna. Anländ 04.45 och då var redan 3 fiskare på plats. -1,5 gr som kändes svinkallt. I snabb takt anlände den ena fiskaren efter den andra. Till sist fick jag nog av både trängsel och kyla och åkte hem kl 07.15. Vattentempen var 5,8 gr.

16 April

Jag,Magnus och Ove tog ett pass i Helgeå vid Gustavsfors Bäckaholmen. 14m3/s flöde, 7,4 gr i vattnet. -2 när jag anlände kl 06.15. Holm Buggern levererade. Jag tog st öringar (1,2kg- 1,6kg) behöll den ena. Magnus tog 1 på 1,1 kg och Ove tog en som var ungefär lika stor. En trevlig fiskedag med lite vind och mycket solsken.

18 April

Årets vårfisketräff i Norrefors. Trevlig kväll med god mat och dryck. Mycket vatten i ån 0,79m3/s. 7,3 gr i vattnet. Ovanligt klart vatten. Solsken och varmt väder trodde vi skulle locka fisken till hugg. nU blev det en av dom trögaste fisken vi haft i Norrefors. Vi gick och spanade men såg väldigt lite fisk. Flera i gänget nollade. Största fiske var på 3,8kg. Jag lyckades ta en på 1,6 kg som nappade på en Holm Bugger. Alla hade känslan att utsättningen kvällen innan inte höll måttet.

29 April

Jag och Berra tog en fisketur till Gustavsfors. Dagen började struligt. Först åkte vi ifrån min fiskejacka så vi fick vända i Hästveda och köra tillbaka. Väl hemma trillade helt plötsligt spegeln på ena backspegeln på Berras bil av så vi fick limma fast det.Nåja vi var på plats i Fredriksfors kl 07.15. 10,1 gr i vattnet och flödet var 12m3. 0 gradigt i luften och vxl molnighet. Svårfiskat i Fredriksfors vid detta flöde. Skulle tro att fisket där blir bättre vid flöde på ca 8m3.Vi hade vars en dfragning i flugan här. Kl 11 åkte vi upp till Bäckaholmen. Vi började att tända grillen. Detta passet gav oss vars en tappad fisk på olive Holm Bugger . Fiskodlarna kom och satte fisk så det blev en trevlig pratstund med dom. Fisk släpps varje vecka. Hur mycket fisk som släpps beror delvis på antalet sålda fiskekort.. Väldigt vackra öringar i storleken 1-2,5kg med hela fina fenor. Detta fiskeställe är mycket välskött. Hoppas återvända dit snart igen

8 Maj

Hämtade Billy kl 05.45 sen drog vi till Fårabäck. Pissväder i Tyringe men sol och vindstilla när vi kom fram.Vi hann inte mer än komma ut i vattnet så börjar det blåsa friskt från sydväst.Helt kass vind.Meterologerna hade lovat vind från NV-V vxl molnighet och inget regn. Vad hände? Jo det blev regn och vind från fel riktning. Som lök på laxen kärvade bromsen i min flugrulle så jag fick inte ut linan. Vi bröt efter 1 timmes fiske och en fika. .Jävla bakslag!

14 Maj.

Hämtade Billy kl 05.45. Vi drog till Hittarp för att flugfiska horngädda. Vi laddade tafsen med Jannes Loppa. Gick ut på södra revet. Billy hade känning nästan med detsamma och tog den första. Det var vxl molnighet men mest sol. Lite lågt vattenstånd. Efter första passet hade vi tagit vars 2 horngäddor och jag en skrubba. Andra passet gav oss vars 2 horngäddor till. Tredje passet gav mig 2 horngäddor,1 skrubba och 1 havsöring på ca 40cm. 4 av våra 10 fångade horngäddor låg på + 5hg. Den största som jag tog vägde 680gr. Den största flugfångade horngädda jag tagit.Nytt PB!!

21 Maj

Jag och Berra tog ett fiske i Trollsjön. Vi träffades vid favoritbryggorna kl 05.30 och tog vars en lite jäger som traditionen är. En fin men kylig morgon.Lätt dimma över sjön när solen steg upp. Det var nollgradigt när jag passerade Hörja. . Det tog inte lång stund förrän det mulnade på och sen kom det små lätta regnskurar med jämna mellanrum.Lite vak direkt på morgonen sen verkade det som om bågarna tjurade vid botten så för min del blev det mest fiske med en orange Bobbiefluga. Jag tog min första kl 06.25 (2,1 kg), andra kl 07.15 (1,8 kg) och den sista kl 10.20 (2,4kg). Berra hade oflyt. Flera hugg och en tappad. Han hade tyvärr glömt sjunklinan hemma och det blir inte detsamma att fiska med blyhagel på tafsen. Vattentempen var 14,8 grader. Vi bröt kl 12. Ännu ett trevligt fiskepass.

30 Maj (Inget fiske)

Min barndomsvän och fiskekompis Berra från Åstorp drabbades av en hjärnblödning natten till den 31 maj. Väldigt tragiskt och tråkigt. Verkar till att ha tagit hårt. I skrivande stund (5 juni) har han ännu inte vaknat upp helt. Det lär nog dröja länge innan vi fiskar ihop igen om det ens kommer att hända mer. Krya på dig kompis.

4 Juni

Jag och Tony tog ett fiskepass i Gustavsfors. Trevligt för det var längesedan vi fiskade ihop. En underbar morgon. Jag var på plats 05.10 och Tony anlände 05.50. Vattenflöde 9,6m3/s. Vattentemp 18,1 gr. Lufttemp på morgonen 7 gr ,vid lunch 23 gr. Mestadels soligt och svag vxl vind. JAg hade en dragning på en liten Montana med guldskalle i 3 kastet. Det var allt jag kände. Provade min nya fluglina från Sameo. En payload klass 5.Varianten för torrfluge&nymffiske. Lite lätt för mitt klass 4-5 Loop Blackline. Fiskodlarna kom ca 11.30 och satte fisk. Bla sattes det 2 st 4 kgs öringar . Jag åkte hem kl 12. Tony stannade kav och hade fått en och tappat 2. Tydligen satte den nya fisken fart på de gamla.

10 Juni

Tog en tur till Gustavsfors.Körde hemifrån 03.40. Började fiska 05.00. En härlig morgon. 20gr i vattnet vid botten på knädjupt vatten, 8,9 m3/s (45cm på mätpinnen) . Ove anslöt kl 08. Vi fiskade hela förmiddagen fram till kl 11.30 utan att känna ett dugg. 2 skapliga vak såg jag. En underbar morgon med solsken 12 gr när jag anlände och 20 gr när vi åkte därifrån. Det är ett paradis i Gustavsfors

25-30 Juli

5 dygn i Nymon gav bara 3 korta fiskepass. Lågt vattenstånd,19gr i vattnet var inte så inspirerande. Första passet den 25 blev på norska sidan gav inte ett hugg. Den 27 gav endast några små innan himlen öppnade sig.Den 28 gav inte heller någon mat harr. Hoppas nu på bättre förutsättningar V35.

7 Augusti

Jag och Billy tog ett pass i Finjasjön vid Mjölkalånga. Måttlig pålandsvind,soligt och grumsigt i vattnet.Inte dom bästa förutsättningar. Efter 2 timmars fiske hade Builly fått 5 små abborrar och jag 3 st som fick följa med hem. Vägde ca 350gr stycket. Kul fiskepass som vanligt när Billy är med.

13 Augusti

Blev ett morgonpass i hemmavattnet Verktygsdammarna. Det planteras ut mycket fisk här. Dom har redan satt i 2 ton i år.Jag var på plats strax innan kl 04.30. Man får börja fiska kl 05.00. Som vanligt var Rolle redan på plats. Hade laddat 2 flugspö. Chartreus bobby på det ena och svart moppfluga på det andra.Började att fiska med moppen de första 10 minuterna .Inga känn. Växlade till bobbyfluga. Kl 05.30 högg det rejält. Efter nästan 10 min kamp som gav flera långa rusningar håvade jag en fin båge på 1,7kg. Nästan vindstilla och 15 gr i luften. Några få moln på himlen. Körde Bobby ett tag till utan känn.Växlade tillbaka till Moppflugan och på 20 min hade jag 3 hugg.Gav upp kl 07.50

15 Augusti

Jag;Billy och Billys kompis Jimmy tog ett fiskepass i Mjölkalånga. Rätt soligt och frånlandsvind. Nu skulle vi väl ändå få lite abborre.Men nädå. 2 st abborrar med hem bara. Jimmy tappade en fin gös på 3-4 kg. En massa vattenväxter som funnits på bottnen tidigare är borta.Kan man ju tycka är bra men det fanns mycket föda i form av småfisk där som abborren jagade. Sen har reduktionsfisket tagit stora proportioner. Vårt fiskeställe är helt ingärdat med ryssjor. Abborrfisket har inte varit sig likt på 2 somrar nu.

28 augusti – 3 september

Jag och Micke lämnade TYringe kl 01.00 på fredagsnatten. Resan upp gick bra. Vi stannade och handlade nästan all livsmedel i Sälen. Anlände Gräsheden kl 11. Packade in och sen blev det ett par ålamackor ,öl och snaps. Första fiskepasset blev ca 1km uppströms till ett av våra favoritställen . Lite lågt vattenstånd för att det skulle vara helt perfekt. 10,8 gr i vattnet. Kanonväder i övrigt med sol,svag vind och ca 20 gr. Första passet gav 2 matfiskar (harr) som fick följa med till stugan. Rätt trögt fiske., Söndagen gav också underbart väder. Bra fiske mellan 10.30-11.30 upp vid gräsön. Eftermiddagen och kvällen inget vidare fiske.. Samma förhållande och samma högperiod på måndagen.Fisket stämmer inte på kvällen av någon anledning. På tisdagen drog vi till Stöa. Började fiska kl 09.45. Bra fiske direkt. Lite högre medelvikt här. Eftermiddagen fiskades hemma i Gräsheden.Dock mycket trögt. På onsdagen kom väderomslaget .Betydligt kyligare,mulet och frisk nordvind. Harren gick i strejk. Mycket dåligt fiske både onsdag och torsdag så vi åkte hem kl 07.45 på fredagen. Det blev en härlig fisketur med underbart väder och skapligt fiske i 4 dagar. Medelstorleken kunde man önska var större. Vi landade ca 40 st. ca 10 av dom var mellan 30-35 cm. Bästa flugor blev som vanligt olive och lila superpuppa, olive foampuppa och Ljöraljiggen.

20 september

Jag drog till Gustavsfors.Anlände kl 05.45. Lite senare anslöt Tony T. Lågt vattenstånd ( 35 på mätstickan. 7,8 m3 ) . Vattentempen var 12,8 gr. Vi började vid kvarnen .Det är inte helt lättfiskat här vare sig vid högt som lågt vattenstånd. Jag tog ganska omgående en liten öring på 25 cm och en lika stor mört på flugan stor Burre. Vid 8-snåret begav vi oss till övre flugfiskegränsen. Några få vak men endast en liten öring på 25cm hög och det gjorde den på min Holmbugger strax uppströms bron. Tony hade inga känn. Jag bröt upp kl 14.30. Tony fiskade 1 timme till.

1 oktober

Vår traditionella höstträff avhölls på Camp Mayfly i Norrefors. Trevlig matstund kvällen innan med god mat och dryck. Metrologerna lovade duggregn hela dagen men det blev istället mulet och frisk vind och fisket var jättebra. Vattenståndet var lågt (0,43m3/s). Medelvikten var på ca 2 kg. Lägre än brukligt på hösten. Jag började i stora Dammen och pool1. Pool 1 levererade då jag började fiska med en chartreuse/vit Wifi-fluga. Först en öring på ca 1 kg och kastet efter en regnbåge på 3 kg. Vandrade sedan upp i stora dammen där jag tappade 3 fiskar och hade dessutom 2 hugg. Ett bra första pass. Frukost och sedan hade jag ån i pass 2. Tog rätt snabbt en kanonfin regnbåge på 2,7kg. En fantastisk rolig kamp. Efter det fick jag helt plötsligt frossa och kallsvettades och blev yr. Blev till att spy 2 ggr. Sen drog jag mig tillbaka och sov i 2 timmar. Mådde sen lite bättre men suget efter fisket fanns inte kvar så jag packade ihop. Jag och Bosse åkte hem ca 14.30. Mikael fick kasta in handduken redan på torsdag morgon. Väldigt tråkigt

7 oktober

En stunds fiske i Ljungs Kula dagen innan kundfisket. Vi var första evenemang för höstsäsongen. Fint och soligt väder.Nästan ingen vind. 13,4 gr i vattnet.. Ingen aktivitet alls i stora dammen. Fiskade 1 timme där utan känn. Gick sedan till lilla dammen. Hade fiskat i 20 min när det syntes ett lite försiktigt vak. Jag lyfte flugan /chartreuse Mopp) och la den i vakringen och pang på rödbetan. Bågen hög direkt men den var väldigt trött. Fisken vägde 1,8kg. Flyttade ner till stora dammen och då anslöt Magnus. Han tog rätt snabbt en båge på 1,6 kg på Moppen . vi flyttade ner på södra kortsidan och rätt snart stod vi bägge med spöböj. Fantastiska kamper som resulterade i vars en båge. Min vägde 2,2kg och Magnus 2,1kg. Kundfisket blev en trög historia. Endast 9 fiskar kom upp..

14 oktober

Åkte upp till Ove i Olofström för en stunds fiske i Halen. Vi åkte ut från hamnen ca kl 09.30Det var rätt oroligt väder. Regnet hängde i luften och en måttlig vind som snurrade runt all öar och uddar i sjön. Vi fiskade oss runt stora delar av sjön men inga gäddor eller abborrar ville hugga. Vi avslutade fisket kl 13.30

23 oktober

Tog ett morgonpass i Verktygsdammarna. Var på plats 05.30 och tog plats på favoritbryggan. Det var frostigt så det frös i gräset intill bryggan. Provade lite med Wifi-flugan först.Inga känn.När klockan närmade sig kl 08 bytade jag till orange Bobby och då började det hända saker. På 15 min tog jag mina 2 bågar.Dom vägde ca 1,2 kg bägge 2.