Fiskedagbok 2023

2023

24/1

Jag och brorsan sammanstrålade i Lerberget ca kl 07.20. Efter den traditionella gammeldansken började vi fiska söder om revet. Det var ett vattenstånd på -9cm, västsydvästlig vind ca 8m/s, vattentemp 4 gr och ginklart vatten. Första passet gav ingenting. En kopp kaffe att värma sig med sen tog vi ett pass mellan revet och hamnen. Detta gav ingenting det i heller. Kaffe och en macka samt byte från fattiggrisen till vit kust Wififluga. Vi tog en promenad ner till stranden precis nedanför parkeringen. Här ute var vattnet lite grumligt. Rätt snabbt sprang brorsan på ett stim öringar. Han fick snabbt 3 små blänkare som släpptes tillbaka. Sen fick han på en stor samtidigt hade jag en efterförljare och tappade en. Brorsans var en blänkare på 53 cm som fick följa med hem. Jag fiskade mig norröver och brorsan söderöver. Efter en liten stund tog jag en brun öring som var på ca 50cm .Den returnerades. Kl 12 åkte vi hem nöjda med vår premiär.

23 /2

Det blev ännu ett pass med brorsan i Lerberget. Vi sammanstrålade kl 07.00. Det var mulet och diset.4 gr i både luft och vatten. +21cm i vattenstånd och sjunkande .Klart vatten och lufttrycket 1071hPa. Efter traditionen började vi fiska nedanför grusparkeringen där vi fick fisk förra gången. Inte ett liv här så efter en fika gick vi norröver till revet. Jag började fiska på södra sidan och brorsan på norra sidan. Jag fiskade runt medans brorsan stod precis vid revet. Efter en styv halvtimmes fiskande tyckte jag att det var dag med kaffe och började vada upp mot revet.Då stod brorsan och viftade. När jag kom fram hade han tagit en praktfull öring på 2,7kg .Den tog den orangea kustbuggern. Han hade haft flera hugg dessutom. Vi tog en kopp kaffe och en äggamacka med brorsans egeninlagda brantevikssill innan vi började fiska. Jag gick ut längs revet till stenpartiet som ligger precis utanför. Där på första kastet fick jag en fin blänkare som tyvärr bara höll ca 45 cm. Den tog min rosa kustbugger.Rolig kamp med flera hopp. Vi fortsatte fiska till 11.30 innan vi begav oss mot parkeringen. Vi var rätt nöjda så vi åkte hem.

16/3

En krispig morgon med vitt på marken och -1 gr när jag steg upp kl 05.15. Lite slirigt att köra 21an men strax innan Klippan var det fin vägbana. Anlände Lerberget kl 07.20. Brorsan kom någotsenare sen anslöt Lars J kl 08. Efter den sedvanliga traditionen (4 cl gammeldansk) började vi fiska vid revet. Vattnet var lite grumligt. 3 gr i vattnet och vattenståndet ca +10cm men sjönk till -20cm innan vi åkte hem kl 12.15. Lars började att ta en liten blänkare efter ca 15 min. Efter vi fiskat 45 min blev det fikapaus. Soligt och svag sv vind. +4 gr i luften. Efter fikan gick vi bort vid grusparkeringen .Jag och Lars fiskade ganska nära varnadra medans brorsan fiskade 100 m mer nordligt. Efter en kvart tappade Lars en blänkare so nog var nära att hålla måttet.Vi fiskade oss bort mot revet. Där tog vi en fika och brorsan avslutade dagens fiske. Solen hade nu gått i moln och vinden friskade i. Det blev väldigt kallt om händerna. Lars och jag gjorde ett försök till vid revet men det gav inget så vi åkte hem.

23/3

Nytt försök i Lerberget.Åkte hemifrån 06.10. Måttlig vind från sv och mulet, stundtals lätt duggregn, Högt vattenstån +25cm. Vattentemp 5 gr. Rätt grumligt utom utanför revet. Brorsan tog 2 små blänkare på de 3 första kasten på den orangea kustbuggern vid revet, Jag fick nöja mig med ett dubbelhugg det första passet och en liten blänkare ca 100m söder om revet. Efter fika gick vi bort nedanför grusparkeringen. Brorsan hittade fisk ca 50 m höger om storstenen. Vi fiskade oss bort nästan till revet. Jag fick ta årets första dopp medan brorsan tog 5 blänkare till. Vi avslutade fisket kl 11.30

13/4

Jag åkte till Rekekroken för första gångenpå några år. Landande vid Gustavs Plats kl 05.10. Första lilla dagsljuset började komma och fåglarna vaknade till livs. Upptäckte att det byggts en toalett vid boulebanan. Väldigt högt vattenstånd . Den stora stenen mellan piren och Jonstorps hamn syntes knappt. Fiskade av lite till vänste om piren först .Man kunde inte vada så långt ut. Inga huggvilliga öringar inne. Provade lite på högra sidan om pire men inga öringar hemma där i heller. Kl 8 anslöt Kevin Simesson. Vi fiskade ett par timmar utan att få någon öring. Kevin fick en skrubba. Kl 11 begav jag mig hemåt.

16/4

Jag ,Irene, Billy ,Emma och Roland åkte till Vegeåns mynning. Hämtade Billy och Emma strax innan kl 14. Väldigt lågt vattenstånd. Soligt och NO måttlig vind.Målsättninbgen var att Billy skulle få träna lite med sitt flugspö inför vårfisketräffen i Gustavsfors. Billy gjorde en paus med flugfisket och tog sitt haspelspö där det satt ett 7gr Atomdrag i ilsver. Efter bara några kast fick han sitt livs första havsöring i besehålan. En liten pigg en på ca 35 cm. En stund senare ute på rakan fick han på en till en betydligt större helblank öring som dessvärre släppte.

Foto taget vid "Besehålan"
Vegeå vid besehålan

21-22/4

Vårfisketräffen i Gustavsfors. Vi övernattade och åt en god middag på Sjöstugans camping. Kl 08 på lördagen anlände vi Bäckaholmen. Vattenflödet på 21m3/s gjorde det väldigt svårfiskat men vi fick en härlig dag i strålande solsken. Vattentemperaturen var 11,1 gr. Anders tog en öring på 1 kg på Holm Bugger det var den enda fångsten.

Fredriksfors vid kvarnen . Flödet 21m3/s
Uppströms gamla träbron . Flödet 21m3/s
1 kg Gustavsforsöring som Anders fångade

80: 21m3/s, 45: ca 9m3/s, 35: ca 8m3/s

4-5 Maj

Provfiske och kundfiske i Ljungs Kula. Jag och Magnus tog ett provfiske på torsdags eftermiddagen. Vi fiskade effektivt i ca 30 min. Helt otrolig aktivitet. Fiskar som vakade över hela dammen, fiskar som högg,fiskar som fastnade. Vi var nöjda när vi tagit vara på vars 2. Fredagens fiske med kunderna började kl 08.00. Soligt men blåsigt. Frisk ostlig vind gjorde det svårkastat med fluga. Vilket fiske kunderna hade. En fick avsluta när han kastat 8 kast med spinnare för då hade han tagit kvoten på 5 fiskar och tappat 1. När fisket avslutades kl 14.30 så hade det landats 49 st regnbågar med snittvikt på 2 kg. enormt fightvilliga fiskar. Vilket kanonställe Ljungs Kula är

7 Maj

Årets första horngäddetur med Billy och Laban. Hämtade dom kl 06.00 sen drog vi till Hittarp. Lars J anslöt där ute. Blåste en svag till måttlig sydostan. Väldigt lågt vattenstånd. Ca 40 cm under normalen. Soligt och ca 12 gra. Inte många horngäddor inne. 11 gr i vattnet. Vi tog vars 1 första passet. Andra passet tog jag 1 och dom andra nollade. Tredje passet kastade Billy iväg sin spötopp som åkte ut i Öresund. Tur att reservspöt var med. Alla nollade. Fjärde passet tog jag ,Billy och Laban vars en. Första deltävlingen vann alltså jag.

12 Maj

Åkte till Hittarpsrevet efter jag haft möte med hemtjänsten hemma i Kvidinge. Peter B väntade på parkeringen.Var ute på revet ca kl 13.00 och började fiska.. Soligt ,svag SO vind.Fortsatt lågt vattenstånd. Ca 40 cm under normalen. 13gr i vattnet. Vi fiskade i 2 timmar. Såg några små kok.Landade 4 st horngäddor som fick följa med hem samt fick en mindre havsöring som fick simma vidare.

21 Maj

Hämtade Billy och Laban kl 05.30 sen drog vi till Hittarp. En underbar morgon. Sol,svag ostlig vind. Väldigt lågt vattenstånd ca 30-40 cm under normalen. 13 gr i vattnet. Vi såg några få kok. Billy knäckte sin nolla på flugfångad havsöring. Han fångade 2 st kring 35 cm . När det gällde horngädda så visade jag igen att gammal är äldst. Jag fick 14 ,Billy 9 och Laban 2. Ännu en underbar fisketur

27 Maj

Familjefiske i Rögledammar. Det var jag,Irene,Petra,Philip,Elias,Linnea,Billy och Emma. Vi började fiska ca kl 09.30. Soligt,ca 20gr,svag-måttlig västlig vind. Härligt väder men inget vidare fiskeväder.Fram till grillningen inga hugg. Strax innan vi skulle åka hem fick Billy en liten gädda som fick simma tillbaka. En härlig fisketur trots allt

29 Maj

Jag åkte hemifrån kl 05.30. Började fiska i Fårabäck kl 07. Soligt, svag-måttlig västlig vind. Normalt vattenstånd poch 13 gr i vattnet, Började strax innan spetsen på udden. svårfiskat i vinden. Första passet gav en id på ca 2 kg och ett horngäddehugg. Vadade sen ut sidan om badbryggan. Fiskade av mörka fläcken och fick 2 horngäddor. Vadade söderut till nästa mörka fläck och fick 4 st horngäddor här. Nöjd efter ca 2,5 timmes fiske åkte jag hem.

5 Juni

Jag hämtade Laban kl 05.30 sen drog vi till Fårabäck för lite horngäddefiske. Kanonväder .17gr varmt, nästan vindstilla och solsken. Vattenståndet var +8cm. Vattentempen var 13gr. Väldigt lite horngädda syntes. Verkade som de stora stimmen lämnat för säsongen. Vi fiskade till kl 11 sen gav vi upp. Jag tappade en och vi bägge hade några hugg. Laban spräckte sin nolla på havsöring. Han fick en liten rackare som fick simma vidare, Vi hade i alla fall tur med vädret.

25 Juni

Varmt som tusan. 29 gr ,sol och vindstilla. Drog ner till Finjasjön för att testa dom gamla vadarna och se om där var några abborrar eller gösar inne. Tji fick jag helt jäkla dött. inga alger i vattnet och det var ju positivt

8 Juli

Jag och Billy tog ett kvällspass i Mjölkalånga. Växlande sol/moln ,20gr och svag NV vind. Inga alger i vattnet. Jag fick snabbt en 4 hg abborre. Tappade sen 3 st som var större. Tror det är flätlinan som orsakar det.Ska nog gå tillbaka till nylonlinan. Fick 1 liten gädda på knappt kilot och en lite abborre till. Billy tog 1 lite abborre. Inga bra fisken ännu i Mjölkalånga

10 juli

Jag åkte ner till Tyringedammen kl 04.00. Var helt själv. Lite dimmigt efter nattens regn. Sv NV vind och 15gr varmt. Mycket vak framför allt vid ön där jag satt. Fiskade mellan kl5-8 utan ett enda hugg. Provade flytande Squiggelmask,Flyt-Busen mfl . Fick sällskap av Nemo som fick en på röd Squiggleworm och hade ett hugg.

2 Augusti

Nytt försök i Finjasjön. Åkte ner och började fiska kl 17.45. Måttlig sydlig vind, vxl molnighet och 20 gr varmt. Vattnet hade höjts en del efter allt regnandet. Började med att tappa 1 matabborre. Hade 4 hugg till.Bytade till farsans koppardrag och sen började abborrarna sitta fast.Tog totalt 8 abborrara som var stöpta i samma form. Dom vägde mellan 150-200gr. Alla fick simma vidare. Den ena abborren hamnade i gäddans mun innan jag fick upp den. Gäddan (ca 2kg) tog alltså abborren när jag höll på att ta in den. Gäddan släppte inte taget förrän bägge fiskarna låg i häven. Frågan man ställer sig nu är var är alla fina matabborrar i år.

25 augusti-31 aug

Mikael och jag åkte till Nymon för att flugfiska. Det hade rapporterats högt vattenstånd efter det muckna regnandet. Vi lämnade Tyringe kl 13.55 och checkade in i stugan kl 22.55. Vattenståndet avr 4 dm (36m3/s) högre än normalt när vi kom ner till älven på lördagsmorgonen. Vi fiskade av bäverdammen och gräskanten första passet och det gav några skapliga harrar på czecknymffiske med Ljörajiggen och Sagmon-Nymfen. På söndagen provade vi vid Näråns utflöde i Ljörälven. Vi fick några fina harrar här också. På måndagen hade vattenståndet höjts 4 dm till (56m3/s) Nu fanns det knappt några fiskbara platser.Vadning var otänkbart. På tisdagen åkte vi till Norra Långsjön i Sörsjön som var stendöd. Onsdagen satt vi mest på trädäcket i finvädret och drack lite öl och GT. Vi tog beslutet att åka hem på torsdagen. Kl 12.50 lämnade vi Nymon.Vi körde över Värmland hem .Anlände Tyringe kl 21.35

Vi tog ca 20 harrar och släppte tillbaka 5. De största låg på ca 42 cm. De flesta låg mellan 32-42 cm.

25 September

Jag åkte till Gustavsfors för ett morgon&förmiddagspass. Anlände. kl 06.00. En fin krispig morgon med klart väder ca 3 gr varmt. Vattenståndet skapligt 4,4 m3. Vattentemp 14,9 gradet. Som vanligt körde jag med Holm Bugger vid starten. Efter endast ca 15 min fiske högg en öring strax uppströms träbron. Den vägde strax under 1 kg och fick följa med hem. Under resten av förmiddagen hade jag inga känn och såg inga vak. Åkte hem igen kl 11.30

30 September

Det blev familjefiske i Rönneå. Det var jag,Irene,Petra,Philip,Elias och Linnea. Vi bänkade oss på flytbryggan precis uppströms gångbron vid hamnen. Väldigt trögfiskat .Inga huggvilliga abborar eller havsöringar. Endast Linnea lyckades få fisk.Hennes livs första egenfångade fisk blev en mört som var ca 1 dm lång.

6 Oktober

Årets höstfisketräff i Norrefors (kanske den sista). Var många ordinarie som inte kunde detta året. Väldigt lågt vattenstånd. Inget gjort i huset.Börjar bli riktigt slitet.Belysningen fotrtfarande undermålig.Toaletterna ser för jävliga ut. Toalettdörrarna knirrar högt och har gjort det sen vi började fiska i Norrefors för över 15 år sedan. Det är väl bara köket som håller standarden någorlunda. Fisket var bra men ojämnt. Verkade som om utsättningen var väldigt konstigt gjort. I stora dammen och i den djupa poolen i ån precis nedanförs stora dammen var det bonanza. Ha aldrig varit så bra fiske på dessa ställena förut. Det landades ca 15 regnbågar i denna poolen och det simmade ändå 5-6 fiskar kvar. Jag hade en mardrömsöppning med första passet i stora dammen tillsammans med Billy. Jag började med en vit creepernask, Tappade först 2 st sen tappade jag en till som drog tafsen för mig. Satte på en ny creepermask. Satte den i tallen bakom mig i andra kastet. Satte på en vit Wifi-fluga. Fick snabbt en båge på till som också slet sig precis som nästa. Nu hade Billy landat 2 st och blev lite övermodig. Han sa vem är regnbågskungen ? Jag svarade det är 20 min kvar på första passet och ytterliggare 5 pass kvar. Innan första passet var slut hade jag tagit 2 stycken jag också. Det slutade med att gammal är äldst. Jag van med 5-2. Min största vägde 2,2 kg. Alex som var med för första gången och dessutom helt nybörjare tog den största på 5,3 kg.

18-22 Oktober

Åkte till Klippan och lastade in grejorna i Lars bil. Sen drog vi till Källna och hämtade upp Martin. Därifrån drog vi till samlingsplatsen Glumslövs backar där vi inväntade Jörgen,L-G och Pajsing. CA kl 16 anlände vi Nordfeld på Mön. Ett fint boende i boningshuset på en stor gård. 3 bra sovrum, stort vardagsrum med matplats och ett helt ok kök. Det fanns 2 toaletter också. Vi hade ca 1 km ner till en mycket fin fiskeplats med härlig natur. Vi hade en fin kväll där nere med lite fiske ,korvgrillning och öldrickande. Det var helt lugnt och stjärnklart. Pajsing hade ett hugg och vi såg en som körde i ytan. Senare på kvällen blåste det upp och när vi vaknade på morgonen så var det stormbyar. Det dånade nere från stranden och det rullade in vågor av mjölkvitt vatten. Vi åkte runt och kollade bla vid hårbölle pynt men det var inte fiskbart. Inte förrän vi kom till Ore Strand hittade vi klart fiskbart vatten. Bra fiske hade vi också men tyvärr var bara 2 st av 17 fångade havsöringar av lovligt mått. Jag tog mina 2 på bultaspöt med bombarda och Vätterntub med pearl kropp och olive/svart vinge. Bägge för små. På natten ökade vinden till orkanstyrka. Värsta stormen och högsta vattenståndet på bla Mön på 125 år. 2,2 m högre vattenstånd än normalt.Utöver det gick det vågor på mellan 3-6 m. Jag hoppade fisket på fredagen men dom andre åkte ut men tyvärr var det för mycket skit i vattnet. På lördagen åkte vi till Ore Strand igen .Siktdjupet var skapligt men för mycket ålgräs i vattnet. Vi fortsatte till Knutskovs udde men det var likadant där. Vi fiskade en stund utan framgång.Även här var det ett fint fiskeställe. Trevlig fisketur men otur med vädret igen.

3 november

Jag behövde 2 regnbågar till julbordet så jag tog ett morgonpass i Verktygsdammarna. Började fiska kl 07. Efter styvt 2 timmar hade jag tagit 2 regnbågar på vardera 1,4kg. Dom tog min nya Bloob-Bobbie i tricoloren färg. Bra fart i dom bägge två. Nu lägger jag ner fiskesäsongen om det nu inte mot förmodan skulle bli bärbar is.Hoppas nu mycket på att 2024 ger bättre fiskeväder och fler fisketurer

5 Juni