Fiskedagbok 2017

Fiskedagbok 2002_2016

2017


15/10
Jag hämtade Billy kl 06.00 och Lars på Hemköp strax efter. Sen drog vi till Brostorp. Kl 07 var fiskekorten lösta och vi åt vars en räkmacka och drack givetsvis en gammeldansk och pilsneer till den. Innan vi han ta vars en brygga kom nästa fiskare och efter hand droppade det in fler. Totalt var vi nog som mest 10-14 fiskande. Jag började att ta en liten kilosfisk på Bobby (chartreuse/vit) och en knapp timme senare en till på samma fluga. Den vägde 2,1 kg. Tacklade på en likadan fluga till Billy och det dröjde inte länge förrän han tog en båge på 1,7 kg. Skönt för honom för det var några månader sen han fick fisk. Lars då? Jo efter 2 st tappade som var av modell större tog han en på 2,7kg också den på Bobbyfluga. Det var tokhögt vatten i dammarna. Vädret var för fint. Nästan vindstilla och sol. Ca 10gr i luften.

6/10
Höstfisketräffen i Norrefors. Gänget samlades som vanligt på torsdagskvällen (5/10). I år firade vi 30 års jubileum. God mat och dryck. Jag ,Peter B och Bengt-Åke var dom som gick och la sig sist efter att ha inmundigat några extra glas whisky. Jag och farsan fiskade ihop denna dag och fick börja i strömmen. Första passet var otroligt. Jag fick min första i fjärde kastet i andra poolen efter gångbron. Efter hugget hoppade den rätt upp i luften och drog sen i väg till mitten av poolen nedströms. En härlig kamp trots att fisken inte vägde mer än ca 1,5 kg. Farsan hade fter några magra år ett mycket bra fiske denna dag. Tror han fick 4 st och tappade ett par. Jag fick 5 st och tappade 2. Min största vägde 2,7 kg. Magnus Lindau tog den största på 3,7kg. Överlag väldigt bra fenor. Det fångades ca 30 fiskar. Hur många som behölls vet jag inte. Vädret var som vanligt solsken och måttlig sydvästlig vind. Ca 14 gr på eftermiddagen. Bästa flugan var chartreuse/vit cat whisker följt av Trollsjö-Montanan.

22/9
Rejlers kundträff i Ekemölla blev lyckad så när som på nordanvinden och det lätta regnet. Detta satte ner humöret på fisken men inte på de fiskande kunderna. Dessvärre fångades det bara totalt 8 fiskar,Kunderna tog 6 st. Den största på 3,4 kg. Min största var på 2,3 kg

16/9
Jag hämtade Billy kl 5. När vi kom till Båstad var det bara 4 gr varmt. När v i passerade Röke var det 1,5 gr. Vattenståndet var rekordhögt och sådan stark ström har jag aldrig sett i Stensån. Vi var 5 st som fiskade mynningssträckan ingen fick något. Vattentemp 13gr. Vxl molninghet och svag sydlig vind.Nu stänger jag min havsöring och laxsäsong. Andra usla säsongen i rad för min del men nästa år då jävlar…

8/9
Petra och barnbarnen kom på besök. Vi skulle åka till Bjärlången för att meta. Elias verkar tycka det är kul att fiska. Bjärlångens hemsida marknadsför tillgång på ett antal bryggor längs sjön. Den vi hittade var i uselt skick. Själva flytdelen av bryggan var så gammal att den nästan sjönk när man gikc ut på den och träspången ut var såphal vilket jag fick erfara. Jag gjorde en praktmölla och landade på ländryggen.Slog hela ryggen,nacken och bakhuvudet. På kvällen hade jag dessutom huvudvärk. Trodde jag fått en lätt hjärnskakning men det hade jag dessbättre inte.
Vi metade upp 3 mörtar och 3 abborrar varav en var på ca 250gr. Den fisk Elias med hem.Petra fileade den och stekte den. Elias åt den med god aptit. Hoppas vi hinner ut en gång till innan det blir för kallt. Fisket nu är trögt för egen del men njuter av att Billy och Elias är fiskeintresserade och följer med mig ut.

7/9
Jag körde själv till Stensån.Var på plats kl 05.45. Det regnade stort när jag kom fram. Vattenståndet var bra och strömmen var helt ok. JAg träffade Carl-Anton där och hade en trevlig pratstund med honom. Jag såg några öringar vara uppe bla vid de tre pålarna. Hade en dragning i flugan. Det var soligt och måttlig västlig vind. Åkte hem kl 11.

2/9
Jag och Billy åkte till Stensån kl 13.30. Frisk västvind,soligt,18 gr i luften 14,5 gr i vattnet och lågt vattenstånd. Vi började fiska ute i mynningen. Vars en efterföljare och jag hade ett hög som jag missade totalt. Efter 2 fikapauser flyttade vi uppåt i ån.Jag kastade lite vid de tre pålarna innan den lilla bäcken. Där hoppade en lax 2 ggr men nappade inte. Strax innan åpensionärssvängen kastede Billy på en lax som visade sig. Jag fiskade precis nedströms honom. Inge nappade. Kl 19 åkte vi hem

20/8
Jag hämtade Billy kl 14. Janos och Bertil stod redan vid Hemköp och väntade. Vi körde till Vegeåns mynning för att se om det fanns någon havsöring inne. Soligt och en frisk sydvästlig vind. 17 grader i luften och 17,5 gr i vattnet. Något högt vattenstånd som höjdes under fisket. En hel del sjögräs flöt omkring i vattnet så fisket utte vid Själrönnen gav inget. Vi fikade och gick ut till åmynningen. Det fanns öring inne. Bertil och Billy hade vars en efter men de ville inte hugga. Jag vadade långt ut utanför mynningen där jag såg 2 fina öringar hoppa.Kl 18 drog vi hem igen

3/8-11/8
Jag mötte upp med brorsan och Lars kl 07 på Sturup. Vi flög till Arlanda och vidare till Kiruna där vi landande kl 13.10. Vädret si så där men inget regn.
Vi blev upphämtade för en shoppingrunda innan vi skulle ha en genomgång och lasta helikoptern. Mikko hämtade oss vid affären och sen var det riktigt bråttom.För bråttom för att vi skulle känna oss bekväma men allt löste sig till det bästa. Vi fick en kanonfin lägerplats vid Leavasjokk 15 min promenad från Vallasjaure. Något högt (ca 2dm) vattenstånd. Vattentempen låg mellan 12-13 gr hela veckan.
Vi hade väldigt växlande väder under veckan. Förmiddagarna ofta rätt fina med en del sol. Eftermiddagarna och kvällarna molniga och en del regnskurar. Dock regnade det inte varje dag.Mest regn fick vi seneftermiddagen,kvällen och natten till lördag då det kom ca 30 mm. Det var ganska besvärlig natur att ta sig uppströms. Buskigt och en del myrmark men värt besväret. Det blev en del svettdroppar kan man lugnt säga.
Mygg och knott fanns. Mest mygg som det stundtals var väldigt gott om. Dessbättre var inte deras stick av särskilt giftig natur och kliade väldigt lite.
Fisket var varierande men ändå skapligt bra. Vi fick äta fisk varje dag och det var ju målsättningen. Oftast blev det gravat och foliepaket. Vi provade rökpåse en dag men det var ingen hitt.
Vi fick mest harr .Den största vägde ca 8 hg. Det blev några rödingar också med den största på ca 7hg. Röding fanns både i Vallasjaure och i Leavasjokk. Ett fåtal öringar med den största på 1,2 kg blev det också. Gemensamt för alla fiskarna var deras fighteregenskaper. Helt otrolig kraft i firrarna.
Mitt eget fiske var antalsmässigt bra men lyckades inte kroka några av de större .Jag fick harr och röding men ingen öring. Brorsan tog den största öringen och Lars tog den största rödingen och harren.
Bästa rödingflugan var spoonfly (Röd/koppar och Vallas spoon) och små superpuppor.
Överlag fungerade Superpuppa (blandade färger och storlek) och små streaking caddis bäst.
Om man skall summera så blev det en helt underbar vecka i fantastisk natur när den är som bäst. Jag gillade det svala vädret. Stekhett väder hade inte gynnat fisket.
Det gav mersmak så man vet aldrig i framtiden. Det kanske blir fler besök i Kirunafjällen

2/7
Jag tog Billy med till Ekemölla för en eftermiddags bågefiske. Vädret ver inte det bästa. En frisk vind gjorde det svårkastat och emellanåt kom det kraftiga regnskurar. Lufttempen ca 17 grader och det var 19,8 gr i vattnet. Det enda vi fick var en kräfta modell större. Jag tappade en båge och hade ett hugg. Billy hade bara en efterföljare. Det är kul att se hur Billys kastteknik förbättrats.

3/6
Jag tog med Elias (barnbarnet) som inte är mer än knappt 3,5 år med på hans livs första fiske. Det blev mete i dammarna vid korsvirkeshuset. Metspöt som var 4 m var lite i längsta laget för Elias så jag fick hjälpa honom. Vi fick 5 st abborrar som var små men Elias tyckte det var roligt. Underbart för en morfar att få uppleva denna stund.

20/5
Jag hämtade Janos och Billy för att fiska horngädda i Hittarp. Nästan vindstilla 12 gr varmt och sol när vi gick ut på revet kl 07. Billy spräckte sin nolla först av oss och det var dessutom hans livs första horngädda och dessutom fångad på flugspö. Härlig känsla för honom och för mig hans far. Vi fick på horngädda med jämna mellanrum. Det tråkiga var att det började blåsa upp och vinden blev västlig och det började dessutom duggregna så vi åkte hem kl 11. Alla horngäddorna togs på Jannes loppa. Vi fick ca 30 horngäddor totalt och det var ganska jämnt fördelat mellan oss.

6/5
Jag och Billy drog till Hittarpsrevet för att flugfiska horngädda och öring. 6 gr varmt , mulet och en måttlig SV vind. Högt vattenstånd. Det blev kylslaget. Vi började fiska ca kl 07.15 och fiskade till kl 11. Billy hade några hugg och jag tog 7 horngäddor varav 2 fick simma tillbaka. Tyvärr nådde Billy inte ända ut till näbbisarna så det blir till att träna kastteknik. De stora stimmen var inte inne i heller så vi hoppas nu att dom är det om 2 veckor när vi skall ut igen

28-29/4
Vårfisketuren gick till Sunedamm. Vi hade otur med vädret. Kyliga nordostliga vindar en del regn/snöblandat regn.3-6 gr. Vattentempen var 5,7 gr. Vattenståndet var bra dvs normalt.Jag tog 2 bågar i strömmen på kvällen och 2 bågar i dammen på lördagen. Billy hade otur och nollade precis som 4 andra. Den ena jag tog i dammen gav en fantastisk kamp. Den hade ute ca 20 m backing och det har inte hänt mig så ofta. En trevlig fisketur frånsett vädret. Vi fångade ca 20 talet bågar varav de flesta fick gå tillbaka. Den största tog Jocke. En ful svampangripen bågehane på 6,2 kg. Denna fick sin begravning i skogen. Släppa tillbaka sjuk fisk gör vi inte.

14/4
Jag hämtade Billy kl 05.20 för att åka till Trollsjön och fiska båge tillsammans med Bertil och en av hans fiskekompisar. Berra och han kom nästan 1,5 timme senare än oss. Billy började med 2 hugg och strax innan kl 08.00 fick jag en båge på ca 1,5 kg på en Trollsjömontana. Berra hittade ett nät uppspänt mellan två bryggor. I nätet satt 2 st bågar. Jävla skitstövlar till tjyvfiskare det finns. Det blev att ringa fiskevakt Hallin. Dessvärre gav denna fisketur inget mer. Vattentemp 9 gr./8gr i luften.Mulet och lite sol ibland.Frisk Sydvästlig vind

28/3-1/4
Jag,brorsan,Lars,Martin och L-G hyrde ett hus i Skillinge. Fisket började på onsdagseftermiddagen. Det var frisk västvind, 5,4 gr i vattnet och växlande molninghet.
Fisket denna kväll gav inget. Dagen efter fiskade vi lite längre norrut mot Gislövs hammar på förmiddagen sen drog vi norrut och landade norr om Brantevik. Där fick Martin en blankbesa som fick gå tillbaka. Efter kl 14 var vädret så dåligt att vi bröt. Regn och frisk sydvästvind var inget vidare att stå ute i. På fredagen drog vi till Svarte. Soligt och nästan vindstilla ända fram till sena eftermiddagen.Sen fick vi en fin sydostlig bris. Allt såg mycket bra ut men det gav ändå inget resultat mer än en som var för liten. Det var Lars som tog den. På lördagen provade vi Gislövs Hammar .Det blåste en måttlig sydvästvind. Borde varit bra fiske men vi kammade noll igen. På söndagsmorgonen åkte vi hem.

15/3
På väg hem från ett kundbesök i Landskrona åkte jag till Vegeå för en stunds fiske. Anlände ca 13.30.
Yttre förhållande Lufttemperaturen 8 gr, soligt, hård NV vind.
Vattentemp 5,3 gr, högt vattenstånd, lagom ström och mycket bra siktdjup.
Vinden var besvärande när man kastade. Hade ett hugg i tredje kastet vid de första bryggorna. Vandrade nerströms men kände inget där så jag gick upp till vassen vid bron.
Kl 15.15 sprack min nolla. Fick en besa på 57cm på en brun Wolly Worm. När klockan blev 16 var jag så frusen att jag avbröt och körde hem

11/3
Jag drog till Vegeå. Började fiska kl 06.30 från första bryggan vid vassen.
Yttre förhållande:
Lufttemperatur 0gr när jag anlände 9 gr när jag körde hem, soligt,svag syd-ostlig vind.
Vattentemp 4,8 gr, normalt vattenstånd med lagom ström.Sikt gott siktdjup

Vandrade upp till vassen efter landsvägsbron. Hade ett försiktigt dubbelhugg på Vegeåmontana strax innan kl 8 . Sen kom Tony och vi pratade en stund.
Tony hade fiskkänning en liten stund senare. Det fanns fiks på plats men den var mycket försiktig. Bytade fluga med jämna mellanrum. Provade olika hemtagningar (snabbt-långsamt-ryckigt, långa drag).
Hade 3 försiktiga hugg till innan jag fiskade mig nedströms. Slutade vid raststugan där Affe bjöd på grillad korv. Peter P var grillmästare. Det var många gamla Vegeåfiskare samlade.
Kul att snacka bort en stund. Många roliga fiskehistorier. En del av oss har fiskat i Vegeå sen slutet av 70-talet.
Dom flesta av oss är nu +50 någon är +70 men kamratskapet är gott.Härligt att träffa grabbarna igen.
Trots att det inte blev någon fångst så var det en härlig fisketur

4/3
Jag hämtade Janos och Billy strax efter kl 05.30 och sen drog vi till Vegeå.
Yttre förhållande:
Lufttemperatur 3gr, mulet,måttlig ostlig vind, tivis regn.
Vattentamp 4,3 gr, något lågt vattenstånd men bra ström.Sikt ca 2dm
Vi fiskade mest vid de första bryggorna vid övre vassen. Ingen av oss kände något annat än några bottennapp. Vad vi hört har det bara tagits en öring sen premiären och det var en besa som föll för Peter Petterssons fluga. Vi avslutade fisket ca kl 10.30

22/1
Jag hämtade Billy 06.30 sen drog vi till Barsebäck. +1gr i luften ,lätt dimma och måttlig sydvind. 3,3 gr i vattnet. Vattenståndet var väl ganska normalt .Vattnet var dessutom alldeles för klart för att det skulle vara bra. Inga fiskar på plats norr om hamnen där vi började fiska kl 08. Jag hade bundit på en Kombardo i originalfärg och Billy provade en UV orange Klympen. Jag hade fiskkänning precis norr om hamnen efter ca 20 min fiske. Sen fiskade vi oss ner till fortet söder om hamnen utan några känn. Efter en fika vid bilen gick vi till Tegelvik. Där var det 2 fiskar som provade lyckan lite längre ner mot stenpiren. Billy hade ett hugg här . Bättre än så blev det inte denna gången. kl 11.50 åkte vi hem igen.

8/1
Jag körde själv till Domsten för att få årets kustpremiär avklarad. Drog hemifrån kl 06.50 och kl 08.30 stod jag utvadad och kastade. Det var normalhögt vatten, 0,6 gr i vattnet , -3 gr i luften , dimma och vindstilla till en början. När sen den sydvästliga brisen kom blev det svinkallt. Jag hann prova Klympen i orange samt min Fattiggris i pink. Ingen fisk var inne eller på hugget så efter lite mer än 2 timmars fiske åkte jag hem för det blev lite kyligt.