Fiskedagbok 2022

4 Januari

Jag hämtade Billy kl 06.45 sen åkte vi till Lerberget. Lufttemp 5 gr, vattentemp 4,6 gr ,måttlig sydvästlig vind,grumligt vatten och vattenstånd +52 cm. Vi var medvetna om att detta skulle bli en utmaning. Jag började med en fattiggris modell mindre och Billy med den brune. Vi började fiska kl 08.20. Jag fick en kalasstart med en 45cms blänkare i tredje kastet. Efter ca 20 min satte Billy sin fluga i stenröset. Band på en fattiggris till honom. Dröjde inte länge innan han fiock på sitt livs första havsöring men den släppte tyvärr. Förutom dessa fiskkänningar hade vi vars två hugg till.

21-24 Januari

Brorsan hämtade mig på morgonen sen drog vi till Vättern. Vi kollade först till Stavaviken. En promenad ca 700m från raststället Vilda Vättern. Svårt att se hur bottnen såg ut eftersom det gick en hel del sjö. Mest troligt är det vadbart men inte långt ut. Det fångas lax från land här enligt säker källa när förutsättningarna är dom rätta. Därifån åkte vi till Öninge. Ett häftigt ställe med mycket klippor. Tyvärr var det så mycket is på dom så vi kunde inte utforska stället för vi hade inga broddar på oss. Sista stället vi åkte och kolla på innan vi åt på 56án i Ödeshög var Stora Lund. Mycket is här också men bryggan var ju fiskbar från. Sen drog vi till stugan i Rogslösa. Kl 05.20 på lördagen anlände vi Öninge. Då var det redan 3 bilar här så ett gott råd är att skall ni fiska här skippa sovmorgonen och åk ut svintidigt. Vi åkte direkt till Stora Lund där vi var ensamma. Efter att ha provat ta oss upp för den isiga klippan insåg vi att detta inte var värt riskerna så vi fiskade från bryggan och klippavsatsen närmast till vänster om bryggan. Vi fick sällskap av dom trevliga skåningarna Joakim och Erik som vi fiskade med hela dagen. Tyvärr störde dykarna oss rejält hela eftermiddagen. Fanns inget i deras hjärnor som kunde stavas hänsynstagande. Dom skulle tvunget simma rakt utanför där vi kastade och längs med bryggan.. Mycket irriterande. Det blåste en måttlig till frisk sydvästlig vind,vxl molnighet 0-gradigt i luften (-8,5gr på morgonen) och 3,5 gr i vattnet. Det blev Stor Lund på söndagen också. Vi var på plats 05.40 och det var då en före oss. Nu var det +1 i luften och en frisk sydvästan.Vi tog oss längre ut på klipporna för nu hade isen töat bort på de yttre delarna. Vi blev rätt många denna dag. Det stod 8 fiskare från bryggan till den södra klippavsatsen och det funkade jättebra för alla var positiva ,trevliga och hjälpsamma. Precis sån stämning man vill ha runt alla fiskevatten. Stefan S var den enda som kände fisk denna dag. Spiggen var inne men ingen lax. Även denna eftermiddag störde dykarna oss. Nu simmade dom även söderut ca 20-30 m från land .Det finns ju hur mycket vatten som helst i Vättern varför skall dom simma precis där vi fiskare står kan man undra. Vi skulle egentligen fiska på måndagen också men då blåste det storm så vi packade ochs tädade och åkte in till Borghamn och köpte vars en rökt Vätternröding. På vägen hem stannade vi hos Carina i Huskvarna så jag fick köpa lite flugbindningsmaterial av henne. En kul fisketur med brorsan som vi säkert kommer att göra om.

27 Februari

Det blev en tur med brorsan till Lerberget.Jag anlände kl 13 ca 1 timme före brodern. Solsken från en blå himmel.4gr varmt och måttlig sydlig vind. Vattnet -18cm och klart. Detvar -2 när vi åkte hem vid kl 17. Vattentempen 4 gr. Det finns stora områden med fin öringbotten vid Lerberget. Vi vandrade runt och fiskade men inte ett känn. Men men det blev ändå ett härligt fiskepass.

1 April

Det hade varit svinkallt i flera nätter. Hade först inte tänkt fiska premiären alls. Tänkte om och satsade på Tyringedammen. Var på plats 03.50. -6 gr. Det frös i öglorna ända till kl 08.30. Hade ett bra fiske med min nya fluga. En sorts wolly Bugger med long vit maraboustjärt med ett pärlemo flashstrå vis var sida ,chatreude uppborstad kropp och orange skalle. Landade 4 st ,släppte tillbaka 3 st och tappade 3 st. Inga stora dock. Max 1,5kg. Men trots kyla och mindre fiskar så var det en helt ok premiär.

11 April

Efter all nederbörd och blåst blev det Tyringedammen igen. Högt vattenstånd i Gustavsfors och skitvarning på kusten. Klar morgon och 2 gr varmt. 5,1 gr i vattnet. Började fiska 05.30. Fiskade fram till kl 09.00. Tappade 1 st och hade 1 hugg.

17 April

Årets Vårfisketräff i Norrefors. Jag hämtade Billy kl 04.00.Anlände Norrefors kl 05.10. Vi började fiska kl 06.30. +6 gr i luften ,vindstilla och vxl molnighet. Högt vattenstånd i ån (2,1 m3/s) Jag och Billy började i Stora Dammen. Trögfiskat men jag lyckade landa en på 3,2 kg som tog en chartreuse/vit Catwhisker special.. Pass 2 i ån nollade vi. Pass 3 i Lilla Dammen bytade jag fluga till oss. Det blev en Wifi-fluga i chartreuse/vit. Då fick vi bägge vars en båge på ca 2,9 kg. Totalt sett fångade gruppen ca 23 bågar med en uppskattad medelvikt på mellan 2,5-3kg. Stjärtfenorna var något sämre än normalt. Ett helt ok fiske.

28 April

Jag drog till Hittarp för att se om det fanns någon havsöring eller horngädda inne. Började fiska kl 06.00. Något lågt vattenstånd, måttlig SV vind, vxl molnighet. Tappade en horngädda i andra kastet på en Jannes loppa. Vinden ökade till frisk och det blev väldigt kyligt så jag åkte hem tomhänt kl 10.30

5 Maj

Jag och Magnus tog ett provfiske i Ljungs kula dagen innan kundfisket. Vi fiskade några timmar på eftermiddagen. Jag provade bla vit Squigglemask och hde många hugg men dom blev inte bra krokade. Får prova att göra på lite större krok. Bytade till (ICE Bugger) den med lång vit maraboustjärt och uppborstad chartreuse kropp och det blev bingo för både mig och Magnus. Vi landade vars 2 rätt snabbt på denna flugan.

8 Maj

Jag hämtade Billy och Laban kl 05 sen drog vi till Hittarpsrevet. Det var nästan 40 år sedan jag och Laban fiskade ihop senast. På det glada 80-talet fiskade vi en hel del horngädda och ål tillsammans.När vi kom ut var det svag NV vind, något lågt vattenstånd,vxl molnighet. Vinde ökade och svängde lite mot väst vilket gjorde det besvärligt. Vi fick fiska på sydsidan av det yttersta revet. Efter idogt kämpande fick vi vars en horngädda. Min vägde 7hg och gav en härlig kamp.

16 Maj

Jag hämtad en förkyld Laban kl 05 sen åkte vi till Hittarp. Vindstilla och sol när vi kom ut. Underbar morgon. Något lågt vattenstånd. Första passet gav ingenting. Andra passet gav oss vars 2 horngäddor. Sen började det blåsa en måttlig vind från NV.Vi fick börja fiska insida som förra gången. 3 passet tog vi vars 1 horngädda. Sista passet tog Laban 1 horngädda och jag en horngädda och en havsöring på ca 35 cm.

30 Maj

Körde själv till Fårabäck. Började fiska kl 06.45. Högt vattenstånd. 3 dm över normalen. soligt och NV bris. Gick ut på udden mot hamrarna. Lite styvt halvvägs till uddspetsen började jag fiska . Nådde inte ut till andra mörka bältet. Fick e näbbis i första passet. Flyttade lite längre ut på udden i pass 2. Fick 3 st detta pass. Sista passet var jag ännu lite längre ut mot uddspetsen och då kunde jag vada lite längre ut. Ett fantastiskt bra pass. 7 näbbisar upp.Släppte tillbaka 3 och tappade tre. Alla på Jannes Loppa

5 Juni

Jag,Billy och Laban åkte till Fårabäck. Vi började fiska kl 07.15. Soligt och en svag NV bris. Vattenståndet var +3dm. Tyvärr flöt det in en massa slibbalger från och till som förstörde fisket men några näbbisar blev det ändå. Underbart väder. Vi åkte hem kl 13.00

8 Juli

Jag fick ett ryck så jag åkte ner till dammen kl 04.00. Sattes fisk dagen innan kl 16.30. Jag kom tom före Rolle ner idag. Ställde mig vid utloppet, Trögfiskat som tusan. Mycket folk. Redan kl 06 var vi 15 personer. En båge landades mitt emot mig kl 07. Jag fick vänta på min fisk till kl 0915. Då bet en fin båge på min Ice Bugger. Fisken vägde 3145gr.

17-24 juli

En veckas vistelse i Småland 1 mil söder om Vrigstad. Vi hyrde ett fint hus med strandtomt och egen liten pir att fiska ifrån. Det var oroligt i vädret. Väldigt varmt onsdag och torsdag med en topp på 34 gr på torsdagen. Det var trögfiskat i hela området fick jag reda på av husägarn. Elias fick veckans största abborre på måndagen efter 30 sek meter. Den vägde 575gr. Sen blev det några få borrar mellan 2-3hg under veckan. Gott om kräftor verkade det finnas i sjön

28 juli

Jag åkte ner till Finjasjön strax innan kl 17. NV bris,ca 20gr och mestadels sol. Vilket kanonfiske jag hade med min 7gr wippspinnare i gult/vitt med kopparsked. På 2 timmars fiske fångade jag 7 st gäddor mellan ca 1,5-3kg, 1 st gös på ca 1,5 kg och 22 abborrar mellan 1-5 hg. En fisk var fjärde minut. Fantastiskt. Alla gäddor och de 8 minsta abborrarna fick simma tillbaka.

2 Augusti

Nytt försök i Finjasjön. Jag,Laban, Hampus, Billy och Rickard J åkte ner till Finjasjön ca kl 16. Mestadels sol,SV bris, 22gr, rätt grumligt i vattnet. Betydligt trögare fiske idag. Totalt fångade vi 1 gädda och ca 25 abborrar . Gäddan och de minsta abborrarna (ca 15 st) fick simma vidare. Största abborrarna var på ca 5hg. Billy tappade en fin gös. En härlig fisketur.

6 augusti

Tog ett 2 timmarspass nere vid Mjölkalånga. Frisk västlig vind,vxl molnighet,rätt klart vatten, 19gr i luften. Började med min gul/vita Wippspinnare. Inte ett känn på en halvtimme. Bytade till farsans koppardrag. Tog en abborre på 5hg och 1 på 3 hg efter det. Hade några hugg dessutom men trögt fiske.

26/8-2/9

Jag och Mikael åkte hemifrån kl 13.40 och 10 timmar senare var vi i Nymon. Vi hade 6 underbara dagar däruppe. Oftast lite mulet på förmiddagarna med soligt och fint på eftermiddagarna. Ca 17 gr var eftermiddag och svaga vindar. Vattenståndet ca 2 dm lägre än normalt. Vi fiskade mest torrt de första 2 dagarna sen band jag på en Sagmo-nymf och då började hända saker. Vi åt rökt harr till lunch på tisdagen. Smarrigt. Vi gjorde ett försök på några timmar i Sörsjön men det gav ingenting. Totalt landade vi ca 35 harrar och 4 öringar. Dom största harrarna höll 40 cm. Torsdagen slappade vi mest och drack några GT på trädäcket. Kl 08.00 på fredagen åkte vi hem . Resan tog 9 timmar med 3 pauser via klarälvsdalen.

Resans största harr på 40cm.Togs på en Sagmon-nymfen

9/9

Inbjuden av Torres och Lennart på Driftklart att fiska i Trollemölla. 2 rätt grunda dammar med kristallklart vatten. En härlig torsdagskväll med god mat och dryck. Kom inte i säng förrän kl 02. Som väl var började inte fisket förrän kl 08. Mycket regnande fram till kl 10.30 sen klarnade det upp. Jag började i den nedre dammen och hade ett nätt hugg på ice bugger i andra kastet. Annars var det rätt trögt för mig, Fick låna en liten Montana av BG sen lossnade det och jag landande den första på 1,9kg. Strax efter tog jag en på 1,7kg. Efter det satsade jag på en Foam Buse. Fisken följde efter men högg inte. Sen kände jag mig trött och hade lite huvudvärk. Var nära att åka hem men såg att det vakade vid den lilla bäckens utlopp i övre dammen. Smög dit och såg 3 bågar där. Bytte till en flicksländenymf. La ut ett kast.Skrämde iväg fiskarna. Tände pipan och satt mig på ryggsäcken. Efter några minuter var bågarna tillbaka. Nytt kast och nu gick det bättre. En båge gjorde ett utfall mot flugan och fastnade men satt tyvärr dåligt så den släppte efter 10 s. Ny vila och efter några minuter var 2 bågar tillbaka. Nytt kast och då högg den ena ordentligt så den fick jag upp. Vägde 1,8 kg. Ny paus och sen kom det 2 bågar igen och ställde sig. Nytt kast och en av dom högg. Kort intensiv kamp.Landade den .Den vägde 1,9 kg. Fantastiskt att fiska i så klart vatten.

6-7/10

Incheckning i Norrefors på torsdagskvällen. Traditionell måltid med god mat och dryck. Väldigt lågt vattenstånd i ån. Fiskat var väl helt ok. Några tog full pott. Den största regnbågen låg på ca 3,5 kg. Själv tog jag 3 st .Den största på 2,3kg. Totalt fångade vi ca 25 regnbågar.

10/10

Jag hämtade Michael H i Finja kl 06.00. Vi drog till Gustavsfors där vi skulle träffa Jimmy H. Vi fiskade vid Bäckaholmen, Gustavsfors. Vattenflödet var 4m3/s, Jag började uppströms bron. Såg nästan fisk direkt. Flyttade upp till första nacken efter träspången. Här stod det öring minsann. Dom var i lek och jagade bara varandra och inte flugan. Vid kl 09 tog vi frukost. Sen gick jag upp till nacken igen och i andra kastet tog jag en öring på ca kilot som tog en Holmbugger. Den fick simma vidare. Vi grillade lite korv efter kl 11 och tog sen ett kort pass till som inte gav något. Hemfärd strax efter kl 13.

13-17/11

Jag åkte till Skåneporten i Örkelljunga för att träffa brorsan,Lasse och Martin. Brorsan flyttade över i min bil. Vi hade destination Vättern. Stannade och tog en kort fika i Ljungby. När vi kom upp till Vättern rekade vi först fiskeplatser vid Öningen och hittade en kanonplats vid Wilmas plats. Sen åkte vi till St Lund och checkade sträckan söder om badplatsen ner nästan till ön. Fanns platser men rätt svårtillgängliga. Sen drog vi till Luckerstad B&B där vi skulle bo. Efter incheckning blev det några öl ,gammeldansk och grogg. Jag tog en macka innan läggdags men det var inte nog. Vaknade kl 02.30 och var mycket skakig och svetten sprutade av mig. Hade väldigt lågt blodsocker. Hann ta ett par tuggor på ett kekschocklad och dricka ett halvt glas juice i köket innan jag tuppade av. Vaknade efter några minuter. kl 4 ringde klockan och dom andra vaknade. Jag fick problem med magen så det blev inget fiske för mig på måndagen som för övrigt inte gav någon fångst vid Wilmas plats. Vädret var mulet med måttlig vind från Syd. På tisdagen mådde jag mycket bättre och följde med grabbarna ut. En annan fiskare landade en lax på 3,6 kg vid 8.30 snåret. Strax efter tog brorsan en som var 48 cm . En stund senare tog han en på 45 cm. På eftermiddagen tog Martin en på 48cm efter stor dramatik. Vädret var mulet med måttlig vind från SO-O. Onsdagen var det helt dött. Vi åkte hem på torsdag förmiddagen

17/12

Efter nästan 2 veckors kyla var isen tillräckligt tjock för pimpelfiske. Brorsan hämtade mig kl 08.40. Vi drog till Finja fågeltorn. Isen höll på de flesta ställen mellan 7-10cm. Där det var blöt snö på isen höll den bara 4-5 cm. Vi gick först ut precis utanför fågelön. Fisktomt här så vi borrade oss bort söder om ön tills vi hittade branten från 6 m-2m. Här fiskade vi i nästan 4 timmar. Underbart vinterväder . -16gr,sol och vindstilla. Vi fick ca 15 abborrar varav vi behöll 5 st. Jag tog dessutom en gädda på ca 2kg som fick simma vidare. Ett av årets finaste fiskepass