Fiskedagbok 2020

2 Januari

Jag hämtade Billy kl 06.15 sen drog vi till Råån för att få årets havsöringspremiär gjord. Något högre vattenstånd än normalt men ändå lägre än förra året. 5gr i vattnet och 4 gr i luften. Frisk V vind. Vi fiskade ca 600m uppströms bron på Landskronavägen. Inte så mycket folk men vi träffade bla Niklas och Özgur. Väldigt trögfiskat denna dag. Vare sig jag eller Billy kände annat än trädgrena båd ovan och i vattnet. Vi så en som tog en blankbesa på ca 70 cm. Vi åkte hem kl 12.30

19 Januari

Jag körde hemifrån kl 05.45 och sammanstrålade med brorsan vid Tegelviken i Barsebäck kl 07.00. Det blåste en måttlig västvind och var mulet. Lufttemeperaturen va 4,5 gr.Vattenståndet var ca +13 cm och fallande.Vattentemperaturen 5,7 gr. Brorsan fick en liten blänkare på en orange fluga i första fiskepasset. Jag kände inte något. Andra passet fiskade vi från udden.Jag hade en efterföljare på min Polar-Shrimp. Tredje passte började vattnet höjas. Vi kände inget detta passet. Kl 11.30 begav vi oss hem

26/2-29/2

Dags för en fisketur med Brorsan,Lars,Martin och L-G. Alla utom L-G anslöt till Seabreeze Cottage i Hörte vid lunch. Gammal sjö rullade in och försvårade fisket.Rätt skitigt i vattnet. Mulet och svag västlig vind. Jag började med ett dopp efter 10 minuter. Blev bara lite blöt om armarna. Vi fiskade bara 2 timmar sen gav vi upp.Inga känn. Dagen därpå hade vi köpt fiskekort i Nybroån. Soligt nästan hela dagen men en frisk väst/nordvästlig vind. Högt vattenstånd och något färgat vatten. Jag fick en basa på ca 50 cm, brorsan tog en liten blänkare på 40 cm och Martin tog 3 st blankbesor varav den största på ca 3kg. På eftermiddagne anslöt L-G. På fredagen fick vi söka oss till Gislövs Hammar för att komma undan den friska sydvästliga vinden. En del regnskurar denna dag. Lars tog en liten blänkare. På lördagsmorgonen rullade det in 1,5 m höga vågor och det var ett riktigt skitväder. Vi bröt då och åkte hem.

3/4

Premiär i Verktygsdammarna. Jag var på plats 04.25 och då var den jäkla Rolle redan där och hade tagit den bryggan jag tänkte ta. Det var -2 gr. Det frös i spööglorna fram till kl 07.30. Jag fick 3 bågar . En på vit Creeper som vägde 2,8 kg. En på rosa Predator som vägde 1,7kg och till slut en på rosa Creeper som vägde 1,5 kg.

6/4

Jag och brorsan mötte upp i Rekekroken kl 06.00. Vi fiskade av bägge sidor av piren utan känn. Måttlig syd/sydostlig vind och ganska högt vattenstånd gjorde inte flugfisket lätt. Solen värmde på efter 1 timmes fiske. Vi flyttade till Magnarp och var där ca 09.30. Ett kort pass där brorsan fick en liten blänkare. Sen flyttade vi till Vejbystrand. Efter ett kort pass drog vi hem.

17/4

Provfiske i Ljungs Kula . Väldigt blåsigt och svårfiskat. Jag tog 3 st som jag behöll. 3,9 kg (lilla dammen)-2,8 kg och 1,7 kg . Alla på chartreuse Moppfluga. En fantastisk fluga i detta vatten. Magnus fick en som vägde 1,6 kg.

19/4

Vårfisketräffen i Norrefors blev sig inte lik pga Coronan, 7 st åkte upp på lördagen och resten tidigt söndag morgon. Denna fiskedag blev Billys som tog 3 fina bågar. Den största nytt PB på 4,23 kg. Billy tog sina på chartreuse Cat whisker. Jag fick nöja mig med 2 bågar denna dag. En på chatreuse Moppfluga (2,7 kg) och en på FAsanstjärtsnymf med orange tungstensskalle. På vissa ställe i ån funkar Tjecknymffiske väldigt bra. Tappade 2 st på denna fluga också. En härlig fiskedag med kompisgänget. Svag vind och mestadels sol. Kall morgon med lite frostnyp.

17/5

Jag och Billy åkte till Fårabäck för att fiska horngädda. Vinden även denna gång från fel håll. Sydligt är inte bra när man ska fiska fluga. I övrigt var vädret helt ok. Mestadels sol och kring 15gr varmt. Näbbisarna högg inte ordentligt .Bara nafsade. När vi åkte hem kl 12 hade vi bara tagit en horngädda och den tog jag på Jannes loppa. Vettig storlek på ca 6 hg.

29/6

Jag ,Billy,Irene och Emma åkte ner till Mjölkalånga för att se om abborrarna var på plats. Återigen fel prognos från metrologerna. Vinden sydlig och måttlig. Svår kastvind. Inga abborrar på fluga. Jag hade på en gädda som bet av tafsen. På Wippspinnaren tog jag 8 abborrar och behöll 2 som vägde ca 200gr/st. Billy fick en som han släppte tillbaka. Jag tappade 2 st som var på ca 5hg/st

10/7

Jag tog ett tidigt morgonpass i Verktygsdammarna för att provfiska mitt nya flugmönster  Svart Moppfluga. Hade på känn att denna nya medlem i moppfamiljen skulle fungera den också och mycket riktigt gjorde den det. Fick en regnbåge på ca 1,2 kg efter 10 min och då hade jag haft ett hugg strax innan. När det gått knappt en halvtimme fyllde jag kvoten med en regnbåge på 1,5 kg. De 2 övriga hade inte haft ett känn. Det var rätt bra aktivitet i dammen.Många vak. 7 gr i luften och 15 gr i vattnet. I princip vindstilla.

11/7

Jag och Irene åkte till Stensån kl 08.45. Där sammanstrålade vi med Berra och Lena. Frisk västlig vind, vxl molnighet,15 gr i luften och lika mycket i vattnet. Det fanns en del lax/öring som visade sig. Bertil B hade tagir en lax vid gångbron kl 6 på morgonen. Ca kl 14 tappade jag en lax på ca 3 kg precis nedströms denna bron. Berra hade en del hugg på olika Moppflugor. Vad det var som högg blev vi aldrig kloka på. Lax,havsöring,abborre eller id?? Vi åkte hem ca kl 15.

19/7

Det blev först ett morgonpass i Verktygsdammana som resulterade i 2 regnbågar på moppflugan. På kvällen tog sen jag och Billy ett pass i Finjasjön. Det blev fiske med spinnare. Ingen bra kväll, Sydlig vind och 20gr. Jag fick 5 abborrar som jag behöll och Billy tog en. Jag fick dessutom 3 gäddor varav de ssista 2 troligen var samma individ för den hade ett igenkännande ärr på sidan.

2/8

Jag och brorsan åkte till Västersjön för att fiska abborre. Jag hade inga stora förhoppningar om fångst då Västersjöns abborrfiske hel förstörts av gösinsättningarna. Vi rodde ut till Äspenäs udde och började fiska med dragrodd.. Borta vid ön såg vi helt plötsligt kok och vi fick abborre direkt. En kanonfin huggperiod på ca 40 min med flertalet abborrar på mellan 2-5hg. Sen högg det lite från och till. Vi fick på mete,jigg,spinnare,farsans koppardrag och pimpel. Ett magiskt fiskepass som började kl 16 och avslutades kl 21. Vi fick totalt ca 50 abborrar där nästan hälften simmade vidare. En magisk kväll som sent skall glömmas.

21/8-28/8

Årets fiskeresa gick till Gräsheden. Jag hämtade Mikael kl 18 och sen drog vi iväg. Efter paus vid Risbro, Shell Mariestad (mat), Cickel K i Filipstad (kaffe) och tankning i Malung på OKQ8 anlände vi Gräsheden 46 strax efter kl 03.00. Snabbt in med grejorna och fram med rökt ål,kavring,snaps och öl, Vid 04.30 knoppade vi in. Frukost ca kl 08 på lördagen sen drog vi ner och fiskade. Brorsan,Lars och Martin anlände ca kl 13. Efter att Mikael och jag ätit sillalunch drog vi alla ner på storön för att fiska. Endast riktigt små harrar högg så det fick bli en annan strategi nästa dag. Jag hittade Heikkis håla och där omkring tillbringade vi många timmar resten av veckan. Måndagen skulle vi fiska bäckröding i en bäck vid Horrmunden men det sket sig. Vi hittade bara en uttorkad bäckfåra så det var nog fel bäck vi hittade. Mikael och jag åkte hem kl 12.30 på fredagen. Totalt fick  vi ca 50 lovliga harrar och släppte  tillbaka ca 20 av dessa.resten käkade vi upp. 2 olovliga öringar (under 35 cm) + ca 30 harrar som var för små fick vi också. En mycket trevlig vecka med rätt bra väder. Några regnskurar och lite vind under lördag-måndag.Vatteståndet höjdes ca 15 cm och var ca 2 dm högre än normalvattenståndet för årstiden. Mycket mogna blåbär och halvmogna lingon i skogen.

5/9

Jag åkte till Stensån och började fiska kl 05.45. En måttlig sydvästvind och halvmulet.Lågt vattenstånd och 15,3 gr i vattnet. Säkert 4 dm för lågt vattenstånd för att vara bra. Såg väldigt många laxar och havsöringar hoppa men dom var helt ointresserade av mina flugor. Åkte hem igen kl 10.

13/9

Jag hämtade Billy kl 05.00. Vi åkte till Norra Häljaröd. Där mötte brorsan upp. Högt vattenstånd. Vi brjade fiska vid stenrevlarna vid hamnen. Lagom grumligt vatten. Svag sydväst vind. 15 gr i vattnet. Efter första passet begav vi oss mot Rönnen. Vi hittade en intressant sandrevel som sträcker sig därifrån förbi hamnen. Fin öringbotten längs nästan hela sträckan. Ingen av oss kände ett dugg. Jag blev av med mina nya sulor till Korkerskängorna. Dom fastnade i dyn och trillade av. En stor nackdel på dessa för övrigt bra vadarkängorna är att sulorna lossna när man vadar där det är lite gyttja. Vi åkte hem vid 11 tiden.

20/9

Jag åkte hemifrån kl 05.00 . Idag skulle öringen tas i Norra Häljaröd. Berra mötte upp där. Han lyckades med konststycket att låsa in bilnycklarna när vi höll på att rigga spöna så han fick låna min bil och åka till Åstorp och hämta reservnycklarna. Vi startade fiska ute på sandreveln ca kl 07.40. Mer lagom vattenstånd idag. Vxl molnighet, 12 gr i luften. 15 gr i vattnet, Klart vatten. Det började bra för mig .Fick 3 öringar på en kvart. Små men ändå kul med sprattel i linändan. Sen fick Berra sin första godkända havsöring på 47 cm. Kul att han lyckades spräcka nollan. Vi fiskade längs sandreveln och lyckades ta 3 öringa till. Tyvärr för små. Det blev ändå en rolig avslutning på öringsäsongen.

2/10

Höstfisketräffen i Norrefors. En hel del återbud så bla Oliver och Ove hoppade in. En trevlig torsdagskväll som vanligt. Det var något lågt vattenstånd i ån så fisket blev inte så kul som det brukar. Jag hade ett bra första pass med 2 bågar upp på ca 2,5 kg st som nappade på Moppflugan Chartreuse. Sen var det stopp. Tappade en i sista å-passet på en Black&Peacock. Bra fiskeväder med en frisk bris och mestadels mulet.

8/10

Jag och Magnus fick en chans på ensamfiske i Ekdala Ström . Mulet och en måttlig sydvästlig bris. 12 gr. Tommys arbete med att bredda poolerna och göra dom lite djupare samt ökad kapacitet på pumpen gjorde fisket i strömmen lite mer intressant. På de första 3 timmarna hade vi inte ett känn. Ett par efterföljare. Fick sen tipps från Kevin att fiska med olivfärgat så jag bytte fluga till en lite flicksländenymf bunden på streamerkrok stl 10. Sen började det hända saker. Jag fick 2 st som jag behöll och tappade 1 fin fisk på ca 4 kg. Magnus tog 2 st som han behöll. Totalt fick vi 9 bågar.

25/10

Jag och Berra träffades kl 06.00 vid Trollsjön. Vi hade bara suttis i 10 min i vindskyddet när nästa bil med fiskare dök upp. Vi skyndade till våra favoritbryggor. Det verkade som det släppts fisk i veckan för ganska snabbt fick vi fisk.Bobbyfluga i orange fungerade bäst. När kl var 11 hade vi bägge fått 4 regnbågar. En fin avslutning på fiskesäsongen